(62)

Menneen maailman maalari

audioboek en e-book


Toisen maailmansodan jÀlkeiseen Japaniin sijoittuva romaani taiteesta, politiikasta, kunniantunnosta, menneisyydestÀ ja nykyajasta on herkkÀ ja pelkistynyt kuin japanilainen tussimaalaus.

On vuosi 1948 Nagasakissa. Toinen maailmansota on pÀÀttynyt, Japanin jÀlleenrakennus ja amerikkalaistuminen ovat hyvÀssÀ vauhdissa. Vanheneva taiteilija Masuji Ono asuu isossa, rappeutuvassa talossa yhdessÀ tyttÀrensÀ kanssa. Vaimo ja poika ovat kuolleet sodan aikana, vanhempi tytÀr on naimisissa toisessa kaupungissa. Ennen sotaa Ono oli maineikas taidemaalari, mutta nyt hÀnen teoksensa, joista hÀn oli niin ylpeÀ, ovat kadonneet seiniltÀ, sillÀ ne olivat sisÀllöltÀÀn propagandistisia, Japanin imperialismia ja militarismia palvelevia. Nuoremman polven ihmiset antavat ymmÀrtÀÀ, ettÀ hÀnen olisi syytÀ hÀvetÀ töitÀÀn, ettÀ hÀn niiden vuoksi on osaltaan syypÀÀ menneisyyden erehdyksiin, ettÀ hÀnen jopa olisi viisainta pÀÀttÀÀ pÀivÀnsÀ, kuten muutamat hÀnen kohtalotoverinsa ovat tehneet. Ono joutuu ottamaan kantaa menneisyyteensÀ yrittÀessÀÀn naittaa nuoremman tyttÀrensÀ. Edellinen avioliittohanke on epÀonnistunut, ja Ono pelkÀÀ, ettÀ hÀnen tekemistensÀ vuoksi nyt voi kÀydÀ samoin. Muistoissaan hÀn palaa opiskeluaikoihinsa ja uransa kukoistuskauteen ja yrittÀÀ selvittÀÀ itselleen, missÀ kohden hÀn on tehnyt vÀÀrin. Kun ratkaisevan avioliittoneuvottelun aika tulee, Ono joutuu nielemÀÀn ylpeytensÀ pelastaakseen perheensÀ kunnian.

Menneen maailman maalari on saanut Whitbread-palkinnon ja oli myös Booker-ehdokkaana. "Pieni mestariteos. Vaikka kirja on sijoitettu vieraaseen kulttuuriin, se kertoo paljon taiteilijan asemasta missÀ yhteiskunnassa tahansa." Whitbread-palkinnon perustelut "Palkinto myönnetÀÀn Kazuo Ishigurolle, joka tunnevoimaisissa teoksissaan paljastaa kuilun sen illuusion takana, ettÀ voimme tÀysin ymmÀrtÀÀ tÀtÀ maailmaa." Nobel-lautakunnan perustelut


Verteller: Jussi Puhakka
Duurtijd: