(31)

Verlangen naar minder: Een reis naar een bewust en duurzaam leven

audioboek en e-book


In Verlangen naar minder neemt Jelle Derckx de lezer mee op een zoektocht naar een bewust en duurzaam leven; hij geeft in dit persoonlijke verhaal inspirerende, down-to-earth tools en tips.

Voor Jelle begon het proces van bewustwording in de zomer van 2011. Met een hoofd vol zorgen vertrok hij naar Brazilië. Die reis was de belangrijkste inspiratiebron van zijn besluit zijn leven 180 graden om te draaien op het moment dat hij eenmaal terug was in Nederland.

Hij begon met minimaliseren, ging minder kopen en bewuster leven. Dat gaf meer tijd en ruimte voor de dingen die écht belangrijk zijn, zoals persoonlijke groei en duurzaamheid.


Verteller: Jelle Derckx
Duurtijd:

4.0

31 beoordelingen

Harriët

12-9-2023

Dit boek heeft door de Amerikaanse zelfhulp achtergrond van Jelle nogal een individualistische en naïeve invalshoek. Simpele oplossingen voor complexe problemen. Geen angst meer! Hoe? Gewoon niet angstig denken en geen melancholische muziek meer luisteren! De minachting waarmee hij over zijn oude - waarschijnlijk depressieve - zelf praat is pijnlijk om naar te luisteren. Dit boek straft het af, want alle problemen kunnen opgelost worden als je maar intentioneel genoeg, toegewijd genoeg en gefocust genoeg bent. En natuurlijk geen angst hebt. Sommige ideeën zijn alleen ongegrond, anderen zijn ronduit gevaarlijk. Bipolaire stoornis is een ernstige ziekte, waarbij bij variant 1 écht medicatie nodig is. Mensen met bipolaire stoornis kunnen niet simpelweg “het elastiek loslaten” en even gas terug nemen, zoals Jelle suggereert. Met oog op hoe zwaar het is om deze medicatie te nemen en hoe moeilijk het is om deze op consistente basis te blijven gebruiken vind ik het ontzettend onverantwoord dat jelle zijn eigen op geen enkel bewijs of realiteit gestoelde mening met dit boek de wereld in slingert. Misschien kan dit boek mensen inspireren, dat hoop ik van harte, minimalisme is de shit, maar dit boek liet mij in elk geval met open mond en handen in het haar achter.

Babette

11-8-2023

Fijn luisterboek. Als iedereen een beetje geïnspireerd raakt door dit boek ziet de wereld er anders uit

Aniek

8-11-2022

Interessant boek met vele thema’s die aanbod komen.