(23)

Het gaslighteffect: Verborgen narcisme

e-book


Gaslighting is een vorm van mentale mishandeling die heel moeilijk te herkennen is. In dit baanbrekende boek laat Robin Stern zien hoe het werkt, hoe je het herkent en hoe je ervan los kunt komen.

Het gaslighteffect, verborgen narcisme van Robin Stern is een belangrijk boek. Het behandelt het fenomeen gaslighting: een vorm van narcistische, mentale mishandeling, waarbij de misbruiker bewust onjuiste informatie doorgeeft met als doel het slachtoffer aan zichzelf en het gezond verstand te laten twijfelen.

Dat gaat van subtiel ('Nee, je hebt niet tegen mij gezegd dat we een afspraak hadden met vrienden'/ 'Je hebt je sleutels daar niet neergelegd') tot ernstig ('Wat ben je toch ongelofelijk dom' / 'Nee, je hebt geen medicijnen nodig'). De termen mindfucking en brainwashing zijn ook op dit fenomeen van toepassing.

Slachtoffers van gaslighting hebben zelf niet door dat ze langzaam gek gemaakt worden, en gaan ernstig aan zichzelf twijfelen. Ook hulpverleners en artsen kunnen bijvoorbeeld slachtoffer zijn van gaslighting, omdat de narcist die dit toepast zo goed is in liegen en bedriegen dat niemand doorheeft wat er werkelijk gebeurt.

Over gaslighting is op internet al veel te vinden, maar hier wordt vooral het fenomeen beschreven. Robin Stern geeft in dit boek ook concrete oplossingen over hoe je los kunt komen van een narcist die gaslighting toepast. Een waardevol boek voor iedereen die met narcisme / gaslighting te maken heeft.



3.6

23 beoordelingen

Kitty

1-2-2024

Amerikaans geleuter van de bovenste plank.

Daan

1-11-2023

zeker een helpend iets om het begin van het gaslighten te begrijpen... vooral ook het eigen aandeel in de situatie die je kan veranderen als je maar sterk genoeg bent!

Anouk

11-6-2022

Ik vond het boek heel erg gefocust op het slachtoffer en zijn/haar onzekerheden en hoe je jezelf kunt helpen uit een gaslight relatie te komen. Ook ging het veel over liefdesrelaties. Als dat is waar je hulp bij nodig hebt is dit het boek voor jou. Ik ben meer op zoek naar gaslighten in het algemeen. Meer informatie van hoe het brein/gedrag werkt van een narcistisch persoon. En waarom het zo werkt. Iets wetenschappelijker dus.